Energiapäivät 2012

10. syyskuuta 2014

Aurinkoinen metsäpäivä

Koulumme vietti perjantaina 15.8. ryhmäytymispäivää. Kahdeksansille luokille oli järjestetty metsäpäivä. Lenkkipolun varteen oli tehty erilaisia metsään liittyviä rasteja. Meidän luokka pääsi aluksi tunnistamaan eläimiä niiden jäljistä. Osa tehtävistä oli melko vaikeita.


Paikalle oli saapunut Metsänhoitoyhdistys kertomaan metsänhoidosta ja metsätyöntekijän  ammatista.



Metsätyöntekijät eli metsurit tekevät esimerkiksi hakkuita ja taimikonhoitoa. Työ on melko vapaata ja työpäivät vaihtelevat melko paljon. Meille näytettiin puiden istuttamista sekä esiteltiin raivaussahan käyttöä.





Meidän ryhmä oli onnekas, sillä pääsimme näkemään metsätyöntekijän työssään puuta kaatamassa. Iso kuusi kaatui juuri siihen paikkaan, mihin oli tarkoitus. Kun kysyimme metsurilta, mihin päin hän aikoo kaataa puun, oli vastaus: "Maata päin." Ja sinnehän se kaatui. Metsänhoitoyhdistys oli saanut luvan kaataa vain yhden puun, joten meidän jälkeemme tuleva ryhmä pääsi sitten näkemään, miten kaadettu puu karsitaan.

Tämän jälkeen siirryimme tunnistamaan puulajeja. Puut piti tunnistaa puupalikoiden ja lehtien perusteella. Polun varteen oli merkitty myös pieni mänty, jonka ikä meidän piti laskea ohjeen mukaan.

Matematiikkaa sovelsimme rastilla, jossa laskimme puiden korkeuksia. Laskimme puun korkeuden keppiä apuna käyttäen. Ensin otimme kepistä kiinni käsivarren mitan päästä ja sitten nostimme kepin pystyyn. Sen jälkeen kuljimme taaksepäin niin kauaksi, että käsi tyven korkeudella ja kepin pää oli puun latvan tasalla. Sitten askeltamalla laskimme etäisyyden puuhun ja siitä saimme puun korkeuden.

Sitten jatkoimme matkaa grillikatokselle. Siellä tehtävänä oli pohtia, minne saa retkeillessä pystyttää teltan tai tehdä tulen. On välillä hyvä kerrata jokamiehenoikeuksia. Retkipäivä oli todella kuuma ja olisi ollut mukavaa, jos grillikatoksessa olisi ollut juotavaa!

Viimeinen rasti ryhmällämme oli aistirasti. Pusseihin oli laitettu tuoksuvia kasveja ja tuoksun perusteella meidän piti tunnistaa kasvit. Sitten meidän piti tunnustella pusseissa olevia kasveja ja tuntoaistin perusteella päätellä, mikä kasvi on kyseessä. Lopuksi kuuntelimme metsän ääniä. Onneksi olimme melko kaukana tiestä ja kuulimme oikeita luonnon ääniä.

Metsäpäivä oli mukava ja sää suosi meitä. Tällainen retki on mukavaa vaihtelua koulutyöhön.