Energiapäivät 2012

20. huhtikuuta 2012

9. luokkalaiset arviointitutkimuksessa

Koulumme yhdeksäsluokkalaiset ovat valikoituneet yli 8000 muun suomalaisoppilaan tavoin mukaan huhtikuussa toteutettavaan valtakunnalliseen oppimaan oppimisen arviointitutkimukseen. Vastaava arviointi, jossa koulu oli myös mukana, tehtiin yhdeksänsillä luokilla vuonna 2001. Arvioinnin uusiminen keväällä 2012 on kirjattu hallitusohjelmaan. Arvioinnin toteuttaa Opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta Helsingin yliopiston Koulutuksen arviointikeskus.

Arvioinnin kohteena olevalla oppimaan oppimisella tarkoitetaan eri oppiaineissa kehittyvää yleistä ajattelutaitoa ja oppilaan halua käyttää tätä osaamistaan uuden oppimiseen koulussa ja myöhemmin elämässä. Oppimaan oppimisen arviointi täydentää näin Opetushallituksen oppiainekohtaisten arviointien antamaa kuvaa peruskoululaisten osaamisesta ja asenteista.

Oppimaan oppimista mitataan teettämällä oppilailla erilaisia ajattelu- ja päättelytehtäviä
sekä asenteita ja uskomuksia kartoittavia kyselyjä. Nämä tehtävät ja kyselyt tehdään
oman opettajan johdolla normaalin koulutyön ohessa. Lisäksi arviointiin liittyy yhdeksännen luokan opetussuunnitelmaan sidottu matematiikan koe.

Arviointitutkimuksessa lasten ja nuorten vastauksia käsitellään nimettöminä, eikä siitä
julkaista mitään sellaista, josta voisi tunnistaa yksittäisiä oppilaita, luokkia tai edes kouluja.
Kyselylomakkeissa ja tehtävissä on tunnistenumerot, jotta saman oppilaan eri lomakkeet
voidaan yhdistää toisiinsa. Oppilaiden nimiä ei kuitenkaan koskaan käsitellä varsinaisen
tutkimusaineiston yhteydessä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisee arvioinnin yleistulokset vuoden 2013 alussa ilmestyvässä raportissa. Yksittäisiä kouluja tai oppilaita ei tässä raportissa voi tunnistaa.